Festyn kulinarny „Zamkowe smaki”
Artykuł sponsorowany

Festyn kulinarny „Zamkowe smaki”

Festyn kulinarny „Zamkowe smaki”
Festyn kulinarny „Zamkowe smaki” Źródło: Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
Festyn kulinarny „Zamkowe smaki” to niepowtarzalna podróż w czasie przez rozmaite epoki historyczne, które pozostawiły swoje piętno na kuchni i smakach. Festyn ten zabierze nas w kulinarne podróże od średniowiecza, przez epokę nowożytną, aż po czasy napoleońskie, odkrywając tajemnice dawnych przysmaków. Rekonstruktorzy historyczni staną się przewodnikami w tej wyjątkowej podróży. Zapraszamy 9 września, godz. 10.00-14.00, dziedziniec przedzamcza Lidzbark Warmiński.

Na Festynie czeka na odwiedzających wiele atrakcji. To nie tylko festyn kulinarny, to prawdziwa uczta dla wszystkich zainteresowanych historią i tradycyjnymi smakami. Będzie smacznie i głośno, a uczestnicy będą mieli okazję przenieść się w czasie i przestrzeni, by doświadczyć smaków minionych wieków. Wśród zaplanowanych atrakcji znajdują się między innymi:

1.Towarzystwo Naukowe Pruthenia –„Prusowie ze wsi Sędyty”

Pruskie gospodynie zaprezentują dania z pogranicza czasów plemiennych i pełnego średniowiecza. Na ich stois ku będzie można między innymi spróbować uzyskać mąkę w żarnie nieckowatym, spróbować dań gotowanych w glinianych garnkach w ognisku czy chleba prosto z glinianego pieca. Będą również ziołowe napary, jaja w popiele i podpłomyki.

Festyn dla miłośników historii

2. Bractwo Rycerskie Konwent Świętego Piotra

Kuchnia średniowieczna, szczególnie ta w wydaniu bogatych dworów była ściśle związana z darami lasów i jezior. Stąd nasza propozycja zaprezentowania pieczenia ptactwa na rożnie obrotowym oraz wędzenia ryb i mięsiwa w mobilnej wędzarni. W obydwu przypadkach będziemy używać olchowego drewna, które najlepiej oddaje zapach i smak potraw na ogniu przygotowywanych. Na stołach zarówno możnowładców jak i biednego chłopstwa na przełomie XIV i XV wieku nie mogło zabraknąć potraw wytwarzanych w oparciu o zboża i warzywa strączkowe. Będziecie państwo mogli zapoznać się z metodą wytwarzania i pieczenia namiastki pieczywa – podpłomyków. Chętnych poczęstujemy jadłem z gara na żywym ogniu przygotowanym. Składniki tego dania zawsze odpowiadały zasobności spiżarni gospodarza i dostępności warzyw o danej porze roku. Ponieważ jesień obdarowuje nas bogato plonami mogę zaręczyć, że nie będą to lebioda, pokrzywa ani kora brzozy./ Cezary Jacek Krasowski Herbu Ślepowron

3. Małgorzata Krasna-Korycińska – Archeoconcept

Czasy Rzeczypospolitej Obojga Narodów reprezentowały będą dania dalekie od współczesnych. Jajecznica z cynamonem czy kalafior z cytryną to połączenia, które choć dziś wydają się dziwaczne to w pełni odpowiadały XVII wiecznym gustom. Na stoisku będzie można spróbować również budyniu z ryb i musztardy z gruszkami i szafranem.

4. Paweł Szymański – garncarnia.pl

Na tym stoisku uczestnicy będą mogli wypiec bliny – XIX wieczne placki chlebowe. Nie jest to rzecz łatwa. W tym celu będzie trzeba skorzystać z wiejskiego, obrotowego żarna do uzyskania mąki z własnej kompozycji zbóż! Sam wypiek będzie przebiegał w glinianym piecu kopulastym na glinianych patelniach i w kloszach piekarniczych.

Festyn „Zamkowe smaki” w Lidzbarku Warmińskim

5. Wileński Muszkieterski Pułk

Oddział, który historycznie uczestniczył w bitwie pod Heilsbergiem w roku 1807 po stronie koalicji prusko-rosyjskiej. Jednocześnie będzie to 218 rocznica założenia Pułku. Kuchnia pułkowa na paleniskach będzie przygotowywać typowy posiłek wojskowy z początku XIX wieku. Treściwa zupa solianka i kasza w kociołku pozwoli na zapoznanie się w tym co pozwalało żołnierzom na długie marsze i wielogodzinne bitwy. Wileński Muszkieterski Pułk po raz kolejny będzie gościł w progach Zamku w Lidzbarku Warmińskim.

Mała diorama obozowiska zostanie wzbogacona o żołnierzy w mundurach i cywilną ludność z okresu wojen napoleońskich.

Zapewniamy dobrą zabawę i sporą dawkę wiedzy historycznej.

Festyn kulinarny „Zamkowe smaki” – plakat

Schola Gladiatoria Heilsbergensis

Dla chcących spalić nieco kalorii grupa fechtunku historycznego na zamku w Lidzbarku Warmińskim przygotowała swoje stoisko. Na nim będzie można spróbować swoich sił we władaniu mieczem, szablą i rapierem pod opieką naszych instruktorów. Zainteresowane osoby od 16 roku życia będą mogły zapisać się również na zajęcia na sezon 2023/24.

Realizacja projektu "Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap”dofinansowana jest z funduszy otrzymanych z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG, ze środków budżetu państwa oraz współfinansowana ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

Źródło: Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie