Gastronomiczna pasja

Gastronomiczna pasja

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zwykle w listopadzie atakują mnie refleksje na temat natury kuchni polskiej. Czym ona jest? Gdzie ona jest? Kto ją rozumie? Kto ją serwuje?

Moim zdaniem kuchnia polska to kuchnia wyrastająca zarówno z tradycji plebejskiej, którą pięknie skodyfikowała Hanna Szymanderska, z mieszczańskiej tradycji XIX w. opisanej w setkach przepisów Monatowej i Ćwierczakiewiczowej, z tradycji wielokulturowości zamkniętej w cudownej kobyle, jaką jest „Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów” Maćka Kuronia. Kuchnia polska, ta kuchnia, którą chcemy prezentować reszcie świata, to kuchnia lśniąca historyczną erudycją i pełnym wachlarzem zarówno kulinarnych, technicznych, jak i ekonomicznych możliwości. To, co jest nieprawdopodobną jej siłą, to miliardy historycznych odwołań, galaktyki gawęd i niezbadane ciągle układy planetarne rozmaitych przenikających się wzajemnie tradycji.

Więcej możesz przeczytać w 47/2015 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.