Genetycznie zmodyfikowane kurczę wciąż może zachorować na śmiertelną odmianę wirusa H5N1. Jeśli tak się jednak stanie, ptak nie zarazi zdrowych osobników z tej samej grzędy czy klatki.
W odróżnieniu od szczepionek zapewniających ochronę tylko przed niektórymi szczepami grypy, które muszą być odnawiane w miarę jak wirus ewoluuje, genetyczna modyfikacja zapewnia trwałą, wbudowaną odporność przekazywaną dziedzicznie. Drób genetycznie zmodyfikowany nie różni się wyglądem od niezmodyfikowanego z tego samego gatunku, ale nie jest przeznaczony do konsumpcji przez ludzi. W odróżnieniu od upraw genetycznie modyfikowanych, żadne genetycznie zmodyfikowane produkty zwierzęce nie są dostępne komercyjnie.
Odkrycie może potencjalnie mieć znaczenie nie tylko dla przemysłu drobiarskiego. Ta sama technika neutralizowania wirusa może być zastosowana do innych gatunków zwierząt hodowlanych np. świń. Innym skutkiem jest zmniejszenie ryzyka zarażenia się ludzi od zwierząt.
zew, PAP