Dzień Restauracji wymyślił Fin Olli Siren, który zaczynał w maju 2011 roku od grupy znajomych na Facebooku i kilkunastu punktów gastronomicznych w Helsinkach. Od tego czasu odbyły się w Finlandii już cztery edycje imprezy, przeprowadzone zarówno latem, jak i zimą. Za każdy razem w akcji uczestniczy coraz więcej osób, które chcą pokazać, że potrafią smacznie gotować. Niektórzy zapraszają nawet klientów do własnych domów. - Nasz pomysł szybko rozprzestrzenił się poza Helsinki, do innych fińskich miast. W lutym dołączyły do nas jednodniowe restauracje w 12 krajach, teraz będzie już uczestniczyć 18 państw. Znów pobijemy rekord, dostaliśmy zgłoszenia z prawie 700 miejsc - podkreśla Tuominen. Pomysłodawca Dnia Restauracji otrzymał tytuł Mieszkańca Roku przyznawanego przez miasto Helsinki.
Aby wziąć udział w imprezie, trzeba zarejestrować działalność na stronie internetowej organizatora, www.restaurantday.org. Na tym portalu miłośnicy dobrego jedzenia znajdą informację o adresach jednodniowych restauracji. W odbywającej się 19 maja edycji Dnia Restauracji po raz pierwszy uczestniczyć będą także dwie osoby z Polski, obie z Poznania. Jedna z nich, Aleksandra Gerlach, otworzy swoją restaurację w parku przy Starym Browarze. - Bardzo lubię gotować, a raczej nie mam szans na otworzenie prawdziwej restauracji, dlatego postanowiłam spróbować na mniejszą skalę - tłumaczyła polska uczestniczka imprezy. W jej autorskim menu znajdują się m.in. grillowane kanapki, tarty oraz kawa.
PAP, arb