Banany świeże nawet przez dwanaście dni? Chińscy naukowcy twierdzą, że to możliwe. Tak długą świeżość owoców zapewnić ma... substancja wydzielana przez muszle kraba.
Banany to szybko dojrzewające i równie szybko psujące się owoce. Dzieje się tak, przez cukry zawarte w ich skórkach, które wytwarzają bakterie. Te z kolei powodują gnicie owoców. Spowolnić ten proces ma wydzielana przez muszle krabów i krewetek substancja o nazwie chitozan.
Chiński naukowiec dr Xihong Li uważa, że jeśli rozpylenie chitozanu w aerożelu na banany może przedłużyć ich świeżość nawet o 12 dni. - Opracowaliśmy sposób na utrzymanie świeżości zielonych bananów na dłuższy czas oraz zahamowanie ich szybkiego dojrzewania. Taka powłoka może być stosowana w domu, sklepach, a nawet podczas transportu owoców - wyjaśnia badacz.
Li podkreśla jednak, że do masowego wykorzystania aerożelu konieczne jest zastąpienie jednego ze składników substancją chemiczną.
mp, The Telegraph
Chiński naukowiec dr Xihong Li uważa, że jeśli rozpylenie chitozanu w aerożelu na banany może przedłużyć ich świeżość nawet o 12 dni. - Opracowaliśmy sposób na utrzymanie świeżości zielonych bananów na dłuższy czas oraz zahamowanie ich szybkiego dojrzewania. Taka powłoka może być stosowana w domu, sklepach, a nawet podczas transportu owoców - wyjaśnia badacz.
Li podkreśla jednak, że do masowego wykorzystania aerożelu konieczne jest zastąpienie jednego ze składników substancją chemiczną.
mp, The Telegraph