Sposób na świeże banany? Wyciąg z... muszli kraba

Sposób na świeże banany? Wyciąg z... muszli kraba

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. sxc.hu Źródło: FreeImages.com
Banany świeże nawet przez dwanaście dni? Chińscy naukowcy twierdzą, że to możliwe. Tak długą świeżość owoców zapewnić ma... substancja wydzielana przez muszle kraba.
Banany to szybko dojrzewające i równie szybko psujące się owoce. Dzieje się tak, przez cukry zawarte w ich skórkach, które wytwarzają bakterie. Te z kolei powodują gnicie owoców. Spowolnić ten proces ma wydzielana przez muszle krabów i krewetek substancja o nazwie chitozan.

Chiński naukowiec dr Xihong Li uważa, że jeśli rozpylenie chitozanu w aerożelu na banany może przedłużyć ich świeżość nawet o 12 dni. - Opracowaliśmy sposób na utrzymanie świeżości zielonych bananów na dłuższy czas oraz zahamowanie ich szybkiego dojrzewania. Taka powłoka może być stosowana w domu, sklepach, a nawet podczas transportu owoców - wyjaśnia badacz.

Li podkreśla jednak, że do masowego wykorzystania aerożelu konieczne jest zastąpienie jednego ze składników substancją chemiczną.

mp, The Telegraph