Naukowcy z Uniwersytetu Yale - kodeina - substancja, która występuje we wszystkich produktach mleczarskich, może pobudzać receptory opioidowe mózgu, które związane są z uzależnieniem. Eksperci dowiedli ponadto, że przetworzona żywność, głównie tłusta, jest bardziej uzależniająca, niż pozostałe produkty spożywcze. Za najbardziej uzależniające według skali uznano produkty, które zawierają żółty ser.
Eksperci przekazali, że z przeprowadzonego badania wynika, że tłuszcz jest nieodłącznie związany z wszystkimi typami zaburzeń jedzenia, niezależnie od tego, czy dana osoba ma objawy „uzależnienia od danego produktu spożywczego”.
Kazeina jest najważniejszym białkiem mleka i najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi. Już wcześniejsze badania wykazywały, że kazeina rozkładając się podczas trawienia, uwalnia cały szereg opiatów zwanych kazomorfinami. Liczne badania wykazały, że kazomorfiny związane są z oddziaływaniem na receptory opioidowe, które z kolei związane są m.in. z funkcją nagradzania i procesu uzależnienia.