Jak samodzielnie w domu zrobić płyn dezynfekujący
Prawidłowe mycie rąk to największa gwarancja zapobiegania rozprzestrzeniania się zarazków i wirusów.
Jak zaleca WHO, ręce należy myć zawsze po powrocie do domu, po wizycie w toalecie, przed, po oraz w trakcie przygotowywania posiłków, a także po kichnięciu, kaszlu - gdy zakrywamy nos i usta dłonią. Jeśli jednak nie mamy dostępu do mydła i czystej wody, powinniśmy użyć środka do dezynfekcji rąk.
Jak samodzielnie w domu zrobić płyn dezynfekujący?
- 833 ml 96% alkoholu etylowego (spirytusu),
- 110 ml wody destylowanej lub przegotowanej (ostudzonej),
- 42 ml 3% wody utlenionej (zwalcza przetrwalniki bakterii),
- 15 ml 98% glicerolu (czyli gliceryny),
- zakręcany pojemnik o pojemności nieco powyżej 1 litra
Do czystego pojemnika wlej alkohol, dodaj wodę utlenioną, glicerynę i uzupełnij wodą. Możliwie szybko zakręć pojemnik, aby zapobiec parowaniu i delikatnie nim wstrząśnij. Odstaw na co najmniej 72 godziny, aby zanieczyszczenia, które mogły się dostać do preparatu mogły zniknąć.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.