Jak zrobić płyn dezynfekujący?

Jak zrobić płyn dezynfekujący?

Mycie rąk
Mycie rąk Źródło: Pexels / Burst
Prawidłowe mycie rąk to największa gwarancja zapobieganiu rozprzestrzeniania się zarazków i wirusów.

Jak samodzielnie w domu zrobić płyn dezynfekujący

Prawidłowe mycie rąk to największa gwarancja zapobiegania rozprzestrzeniania się zarazków i wirusów.

Jak zaleca WHO, ręce należy myć zawsze po powrocie do domu, po wizycie w toalecie, przed, po oraz w trakcie przygotowywania posiłków, a także po kichnięciu, kaszlu - gdy zakrywamy nos i usta dłonią. Jeśli jednak nie mamy dostępu do mydła i czystej wody, powinniśmy użyć środka do dezynfekcji rąk.

Jak samodzielnie w domu zrobić płyn dezynfekujący?

  • 833 ml 96% alkoholu etylowego (spirytusu),
  • 110 ml wody destylowanej lub przegotowanej (ostudzonej),
  • 42 ml 3% wody utlenionej (zwalcza przetrwalniki bakterii),
  • 15 ml 98% glicerolu (czyli gliceryny),
  • zakręcany pojemnik o pojemności nieco powyżej 1 litra

Do czystego pojemnika wlej alkohol, dodaj wodę utlenioną, glicerynę i uzupełnij wodą. Możliwie szybko zakręć pojemnik, aby zapobiec parowaniu i delikatnie nim wstrząśnij. Odstaw na co najmniej 72 godziny, aby zanieczyszczenia, które mogły się dostać do preparatu mogły zniknąć.

Źródło: Wprost