Polacy je uwielbiają. Tymczasem szkodzą bardziej niż słodkie wypieki

Polacy je uwielbiają. Tymczasem szkodzą bardziej niż słodkie wypieki

Cukier w miseczce
Cukier w miseczce Źródło: Freepik
Nowe badanie wskazuje, że rodzaj spożywanych przez nas słodkich produktów może mieć kluczowe znaczenie dla zdrowia serca. Jak wynika z analiz, napoje słodzone cukrem niosą ze sobą większe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego niż niektóre słodycze. Pewien ich rodzaj jest szczególnie niebezpieczny.

Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie Frontiers in Public Health, objęło niemal 70 000 Szwedów i Szwedek w latach 1997–2009. Dane dotyczące ich diety i stylu życia zestawiono z informacjami o chorobach sercowo-naczyniowych, takich jak udary, zawały serca czy niewydolność serca, które zebrano do 2019 roku.

Naukowcy przeanalizowali spożycie cukru w trzech kategoriach. Wzięli pod lupę napoje słodzone, słodycze takie jak wypieki oraz dodatki, jak miód czy cukier w kawie lub herbacie. Wyniki ujawniły, że osoby spożywające słodzone napoje były bardziej narażone na choroby serca niż ci, którzy częściej sięgali po wypieki.

Czy brak cukru może być szkodliwy?

Choć wydaje się, że im mniej cukru, tym lepiej, wyniki badania pokazały zaskakujące zjawisko. Osoby spożywające najmniej cukru wcale nie miały najniższego ryzyka chorób serca. Może to wynikać z zastępowania cukru innymi, mniej zdrowymi produktami lub z ograniczeń dietetycznych wynikających z problemów zdrowotnych.

Jak zauważa doktor Robert Eckel, emerytowany profesor medycyny i były prezes Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, badanie miało charakter obserwacyjny. Choć pokazuje zależności, nie dowodzi jednoznacznie, że sposób spożycia cukru powoduje różnice w ryzyku chorób serca.

Suzanne Janzi, doktorantka epidemiologii żywieniowej na Uniwersytecie w Lund w Szwecji wyjaśnia, że napoje słodzone cukrem są szybciej wchłaniane przez organizm, ponieważ nie wymagają skomplikowanego trawienia. Natomiast cukry w pokarmach stałych są uwalniane stopniowo, co zmniejsza ich szkodliwy wpływ na organizm. Wypieki często zawierają dodatkowe składniki odżywcze, takie jak błonnik, białka czy tłuszcze, które spowalniają proces trawienia i wchłanianie cukru.

Polacy lubią napoje słodzone. Jesteśmy w unijnej czołówce

Jak wynika z danych, które zebrano w Narodowym Teście Zdrowia Polaków w 2022 roku, napoje słodzone pije codziennie 13 procent Polaków, energetyczne zaś 2 procent.

Z kolei Eurostat podaje, że Polska znajduje się w unijnej czołówce pod względem spożycia słodzonych napojów. Aż 12 procent Polaków sięga po nie codziennie. Co ciekawe, częściej robią to mężczyźni niż kobiety.

Czytaj też:
Polacy jedzą tę zupę na potęgę, zwłaszcza w święta. Uważaj, bo może być „naszpikowana chemią”
Czytaj też:
To idealny napój na zimę. Zmniejsza stres, pomaga w odchudzaniu i cudownie rozgrzewa

Opracowała:
Źródło: CNN / PAP