Jak dowodzą australijscy naukowcy, można byłoby wyprodukować beton mocniejszy aż o 30 procent – wystarczy tylko do mieszanki dodać fusy po kawie. Muszą być jednak specjalnie przygotowane.
Fusy rozwiązaniem problemów klimatycznych?
Na całym świecie, rokrocznie produkowanych jest blisko 10 miliardów kilogramów kawowych odpadów. Większość z nich trafia na wysypiska, ale być może wkrótce to się zmieni. Odkryto bowiem dla nich niezwykłe zastosowanie, o którym informuje portal sciencelaert.com.
– Utylizacja odpadów organicznych stanowi wyzwanie dla środowiska. Wiąże się to z emisją dużych ilości gazów cieplarnianych, w tym metanu i dwutlenku węgla – wyjaśnił inżynier z Uniwersytetu RMIT Rajeev Roychand dodając, że wspomniane gazy niekorzystnie wpływają na klimat.
Razem z rozwojem rynku budowlanego, na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na beton. Mieszanina wymaga dużych ilości surowców, co powoduje szereg wyzwań dla środowiska.
– Ciągłe wydobywanie naturalnego piasku na całym świecie – zazwyczaj z koryt rzek i brzegów – w celu zaspokojenia szybko rosnących potrzeb branży budowlanej ma duży wpływ na środowisko – powiedział inżynier RMIT, Jie Li. – Dzięki podejściu gospodarki o obiegu zamkniętym moglibyśmy zapobiec składowaniu odpadów organicznych na wysypiskach, a także lepiej chronić nasze zasoby naturalne, takie jak piasek – podkreślił ekspert.
Fusy po kawie do betonu? Tak, ale...
Ze względu na to, że fusy są produktami organicznymi, nie można dodawać bezpośrednio do betonu. Wyciekają bowiem z nich substancje chemiczne, które osłabiają wytrzymałość materiału budowlanego. Dlatego przy użyciu niskich poziomów energii zespół podgrzał odpady kawowe do ponad 350 stopni Celsjusza.
Dzięki wspomnianemu procesowi – pirolizie – udało się opracować biowęgiel, który tworzy wiązania. W ten sposób się częścią, która utwardza masę cementową.
Naukowcy obecnie pracują nad sprawdzaniem, jak hybrydowy cement kawowy sprawdza się w cyklach zamrażania i rozmrażania materiału, absorpcji wody, ścieraniu i wielu innych czynnikach stresogennych.
Czytaj też:
Rano piję kawę „po szwedzku”. Napój z nietypowym składnikiem wspomaga pracę wątrobyCzytaj też:
Włóż to do lodówki i zapomnij o brzydkim zapachu. Tani patent, który działa już po godzinie