9mar2024, 16:49 — Lukier tradycyjnie stosowany jest do ozdabiania ciast, ciasteczek, pierników, pączków oraz drożdżówek. W domu możesz szybko zrobić dwa rodzaje lukru. Pamiętaj, by rodzaj lukru dobrać m.in. do jego zastosowania. Kolorowy lukier powstaje dzięki...
29lut2024, 12:47 — W świecie, w którym ciągle brakuje czasu na wszystko, znalezienie go, by przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki, może wydawać się niemożliwe. Z pomocą przychodzi nowy serwis kulinarny Smaki.pl – nowoczesna platforma z przepisami, cennymi poradami...
14lut2024, 14:39 — Dzisiaj Środa Popielcowa, która rozpoczyna okres Wielkiego Postu. W ten dzień obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych oraz post ścisły. Zgodnie z tradycją spożywa się trzy posiłki w ciągu dnia, ale tylko jeden z nich może być do syta.
11lut2024, 12:18 — Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni włoskiej. Połączenie mielonego mięsa, passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów, aromatycznych ziół oraz parmezanu to sprawdzony sposób na pyszny obiad lub kolację....
4lut2024, 8:19 — Ciasto bananowe zachwyca słodkim smakiem. Można zaliczyć je do grupy zdrowych wypieków, ponieważ zawiera jedynie naturalne składniki. Sekretem smaku ciasta bananowego są dojrzałe, a najlepiej lekko przejrzałe banany.
3lut2024, 16:43 — Zupa nic to przykład kreatywności starszego pokolenia. Doskonale pamiętam jej słodki smak, jednak długo szukałem przepisu, który pozwoliłby mi go odtworzyć. W końcu udało mi się go znaleźć w starej książce kucharskiej.
2lut2024, 14:18 — Do niedawana do szybkiej pasty na kanapki zawsze dodawałam majonez. Jednak po rozmowie z dietetyczką postanowiłam zmienić ten produkt na coś zdrowszego. Ekspertka poleciła mi jogurt grecki. Poznaj moją recepturę na kanapkową pastę z jajek.
28sty2024, 9:02 — Miodunka lekarska (Pulmonaria officinalis L., ziele płucne) to wyjątkowa roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. W Polsce można spotkać 4 gatunki miodunki. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma miodunka i przy jakich schorzeniach ją...
27sty2024, 9:06 — Naturalny olejek pichtowy (olejek jodłowy, Oleum Pini sibiricum) to olejek eteryczny pozyskiwany z jodły syberyjskiej białokorej oraz jodły pospolitej. Tradycyjnie stosowany jest m.in. w medycynie naturalnej przez mieszkańców dzikiej Syberii....
22sty2024, 13:43 — Risotto to jedno z najbardziej znanych, tradycyjnych włoskich dań. Ja polecam jego kreatywną wersję – płatki owsiane à la risotto. Mój przepis łączy tradycyjne techniki przygotowania risotto z prostotą i zdrowymi właściwościami płatków owsianych.
22sty2024, 9:58 — To najlepsza wytrawna owsianka, jaką jadłam. Smakuje o niebo lepiej niż oklepany u mnie w domu ryż z warzywami. Sprawdź mój przepis, a gwarantuję, że na stałe zagości w twoim menu.
21sty2024, 9:27 — Wskaźnik HOMA (indeks HOMA, wskaźnik HOMA-IR, wskaźnik insulinooporności) to narzędzie służące do oceny stopnia wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Stosowany jest w diagnostyce insulinooporności. Insulinooporność to powszechne zaburzenie...
20sty2024, 8:01 — Rumianek lekarski to cenny surowiec zielarski, który wykorzystywany jest w medycynie naturalnej od wielu wieków. Tradycyjnie rumianek stosowany jest w postaci naparów m.in. na skórę i błony śluzowe. Napar z rumianku lekarskiego skutecznie łagodzi...
19sty2024, 9:58 — Zapiekanka na diecie? Czemu nie. Koleżanka podzieliła się ze mną pomysłem na zapiekankę, która świetnie smakuje i nie tuczy. To pełnowartościowy posiłek, bogaty w białko i błonnik, który dostarcza mniej kalorii od tradycyjnych zapiekanek.
16sty2024, 16:53 — Racuchy na maślance to tradycyjny polski deser. Przepis na placuszki jest prosty, a z moimi wskazówkami wyjdą one bardzo miękkie i puszyste.
14sty2024, 18:54 — Sałata rzymska to jedna z odmian zielonej sałaty. Poznamy ją po ciemnozielonych liściach, które tworzą zwarte i wydłużone główki. Sałata rzymska była uprawiana i wykorzystywana w starożytności do celów leczniczych. Jest to odmiana sałaty, którą...
14sty2024, 9:51 — Rak krtani to jeden z nowotworów, które rozwijają się w obrębie głowy i szyi. Jest to nowotwór złośliwy, który może rozwinąć się w górnej, środkowej oraz dolnej części krtani. Zwykle w obrębie krtani rozwija się rak płaskonabłonkowy, który stanowi...
14sty2024, 7:59 — Ser pleśniowy to taki, do którego dodawana jest szlachetna pleśń, nadająca mu charakterystyczny smak, zapach i wygląd. Pleśń rozwija się na powierzchni sera i w jego wnętrzu. Sery pleśniowe zachwycają intensywnym smakiem i aromatem oraz mają...
13sty2024, 8:38 — Koper włoski to aromatyczne warzywo, które zaczyna zyskiwać dużą popularność w Polsce. Do niedawna koper włoski kojarzył się przede wszystkim z herbatkami na kolkę dla niemowląt oraz herbatkami na laktację dla kobiet karmiących. Poznaj inne...
12sty2024, 17:26 — Biotyna (inaczej witamina H lub B7) jest dla organizmu niezwykle ważnym składnikiem odżywczym. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Dowiedz się, co jeść, by dostarczyć biotynę do organizmu.