Panika w Irlandii wywołana wykryciem dioksyn

Panika w Irlandii wywołana wykryciem dioksyn

Dodano:   /  Zmieniono: 
W Irlandii na ubój trafiło nawet 100 tys. świń z powodu wykrycia dioksyn w wieprzowinie, donosi „The Guardian”. To największa panika od czasu kryzysu wywołanego chorobą wściekłych krów.
Odkrycie potencjalnie szkodliwych dioksyn w irlandzkiej wieprzowinie już doprowadziło do cięć w zatrudnieniu. Szacuje się, że pracę stracą tysiące osób. Policja bada w jaki sposób toksyny znalazły się w karmie podawanej świniom. Część wieprzowiny trafiła do sklepów w Wielkiej Brytanii i w 30 innych krajach.

Supermarkety i sklepy w całej Europie zaczęły wycofywać produkty robione z irlandzkiej wieprzowiny. Również hotele i restauracje dostały zakaz gotowania posiłków z potencjalnie skażonego mięsa.

Toksyczna karma podawana była zwierzętom w 9 irlandzkich farmach. Szacuje się, że dojdzie do zniszczenia produktów żywnościowych o wartości 125 milionów euro.