Kawa i herbata o temperaturze powyżej 70 st. C aż ośmiokrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku, pisze „Times”. Na całym świecie ten nowotwór zabija pół miliona ludzi rocznie.
W Europie i Ameryce główną przyczyną nowotworów przełyku jest picie alkoholu i palenie papierosów, jednak badania opublikowane ostatnio w British Medical Journal pokazują, że szczególnie dużo przypadków tej choroby odnotowuje się w Iranie, gdzie bardzo mało osób pali i sięga po alkohol. Mieszkańcy tego kraju często jednak piją bardzo gorącą herbatę.
Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 300 osób chorych na raka przełyku i 571 osób zdrowych, mieszkających na tym samym obszarze. Okazuje się, że osoby pijące ciepłą albo letnią herbatę (poniżej 65 st. C) podwajały ryzyko zachorowania na nowotwór, podczas gdy osoby, które gustowały w herbacie cieplejszej niż 70 st. C zwiększały ryzyko aż ośmiokrotnie.
Autorzy badania radzą, by poczekać z pierwszym łykiem od 5 do 10 minut po zaparzeniu herbaty. Po tym czasie napój będzie równie smaczny, ale nie będzie tak szkodliwy dla zdrowia.
Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 300 osób chorych na raka przełyku i 571 osób zdrowych, mieszkających na tym samym obszarze. Okazuje się, że osoby pijące ciepłą albo letnią herbatę (poniżej 65 st. C) podwajały ryzyko zachorowania na nowotwór, podczas gdy osoby, które gustowały w herbacie cieplejszej niż 70 st. C zwiększały ryzyko aż ośmiokrotnie.
Autorzy badania radzą, by poczekać z pierwszym łykiem od 5 do 10 minut po zaparzeniu herbaty. Po tym czasie napój będzie równie smaczny, ale nie będzie tak szkodliwy dla zdrowia.