Kawa zmniejsza ryzyko Alzheimera

Kawa zmniejsza ryzyko Alzheimera

Dodano:   /  Zmieniono: 
Najnowsze badania przeprowadzone na myszach dowodzą, że picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera – pisze „Le Monde”.
W Paryżu odbywa się 19. Światowy Kongres Gerontologii i Geriatrii.  Uczestniczy w nim ponad 6 tysięcy osób z 91 krajów. To spotkanie to okazja do przedyskutowania najnowszych osiągnięć z zakresu badań nad tą chorobą.

Według amerykańskich naukowców, kofeina może poprawić pamięć osób chorych na Alzheimera. „Journal of Alzheimer’s Disease", podaje, że kofeina hamuje wydzielanie specyficznego białka, którego skupiska w mózgu są jedną z przyczyn choroby.
Badanie przeprowadził zespół dr Gary’ego Arendasha z uniwersytetu na Florydzie. Obserwacji poddano 55 myszy, które miały objawy choroby. Połowie z nich podano kofeinę w ilości odpowiadającej 5 zwykłym filiżankom kawy dziennie. Ta grupa osiągała lepsze wyniki w testach na pamięć, podczas gdy u pozostałych myszy nie odnotowano żadnej poprawy. Teraz zostaną przeprowadzone badania na ludziach, pisze dziennik.

AF