Ironią losu jest, że jednym z najbardziej znanych quebeckich specjałów kulinarnych jest poutine, czyli frytki (powinny być smażone w smalcu) z ciemnym sosem i serem cheddar. O poutine, wymyślonej w 1957 roku przez Fernanda Lachance'a, restauratora z Warwick, mówi się czasami, że to atak serca na talerzu.
Interesy producentów ziemniaków i przetworów z ziemniaków mogą jednak zacząć przegrywać z interesami systemu opieki zdrowotnej. Leczenie chorób związanych z otyłością kosztuje kanadyjski system publicznej opieki zdrowotnej 6 mld dolarów kanadyjskich rocznie (ok. 18 mld złotych) – podała "La Presse".
W Montrealu w minionym tygodniu rozpoczął się drugi kongres dotyczący otyłości. Przedstawiono badania, z których wynika, że zapobieganie otyłości powinno rozpocząć się przed narodzinami. Jeśli kobieta w ciąży ma wysoki poziom cholesterolu, to jej dziecko zostaje obarczone wysokim ryzykiem otyłości i cukrzycy. Niewłaściwa dieta może też zmienić ekspresję genów rozwijającego się płodu, co również oznacza ryzyko pojawienia się chorób.
Na 33 mln Kanadyjczyków 14 mln dorosłych i 2 mln dzieci ma nadwagę lub jest otyłych, a na choroby spowodowane otyłością rocznie umiera 25 tys. osób. Otyłość jest powodem 60 proc. chorób przewlekłych w Kanadzie. Dlatego dietetycy i lekarze coraz głośniej mówią o konieczności zmiany przyzwyczajeń żywieniowych Kanadyjczyków. Powstała specjalna koalicja lekarzy (Reality Coalition Canada), która ma za zadanie promować zdrowy tryb życia. Lekarze domagają się zmian w prawie, m.in. podatku od fast foodów.
PAP