Okazuje się, że 67 proc. Polaków choć prawie codziennie przygotowuje posiłki w domu, zaczyna czuć miętę do gotowania. Na pytanie: czym jest dla pani/pana gotowanie? 50 proc. – odpowiedziało przyjemnością, 12 proc. – relaksem, 10 proc. – sprawieniem przyjemności rodzinie. Stanie w kuchni jest koniecznością dla 48 proc. albo przykrym obowiązkiem – dla 10 proc.
Chętnie eksperymentujemy. Dlaczego? 64 proc. chce urozmaicenia posiłków, 55 proc. kuszą nowe smaki, 12 proc. – tylko na specjalnie okazje, 11 proc. – chce zabłysnąć przed rodziną i znajomymi.
Zmienia się również sposób docierania do przepisów kulinarnych – na blacie kuchennym obok mąki pojawia się kawałek miejsca na laptopa. Co trzeci respondent chętnie korzysta z popularnych w ostatnim czasie blogów i forów kulinarnych, a także ze stron producentów produktów spożywczych.