Zaczynamy czuć miętę do gotowania

Zaczynamy czuć miętę do gotowania

Dodano:   /  Zmieniono: 
67 proc. Polaków codziennie przygotowuje posiłki w domu. Codzienne stanie w kuchni to dla wielu przyjemność i relaks. To efekt mody na kulinarne blogi, programy telewizyjne i szybkie dania, pisze „Metro”.
44 proc. Polaków uważa, że istnieje „nowa kuchnia polska" – wynika z badań Instytutu Opinii Homo Homini dla Winiar. Co pod tym określeniem się kryje? – Przyjemność z gotowania, innowacyjność oraz moda. Odkrycie, że aby zjeść smacznie, nie trzeba wielogodzinnego poświęcenia – komentuje dr Tomasz Sobierajski, socjolog.

Okazuje się, że 67 proc. Polaków choć prawie codziennie przygotowuje posiłki w domu, zaczyna czuć miętę do gotowania. Na pytanie: czym jest dla pani/pana gotowanie? 50 proc. – odpowiedziało przyjemnością, 12 proc. – relaksem, 10 proc. – sprawieniem przyjemności rodzinie. Stanie w kuchni jest koniecznością dla 48 proc. albo przykrym obowiązkiem – dla 10 proc.

Chętnie eksperymentujemy. Dlaczego? 64 proc. chce urozmaicenia posiłków, 55 proc. kuszą nowe smaki, 12 proc. – tylko na specjalnie okazje, 11 proc. – chce zabłysnąć przed rodziną i znajomymi.

Zmienia się również sposób docierania do przepisów kulinarnych – na blacie kuchennym obok mąki pojawia się kawałek miejsca na laptopa. Co trzeci respondent chętnie korzysta z popularnych w ostatnim czasie blogów i forów kulinarnych, a także ze stron producentów produktów spożywczych.