Wiele wskazuje na to, że odwrót producentów żywności od glutaminianu sodu to ruch czysto marketingowy, skierowany na konsumentów. Eksperci podkreślają, że glutaminian sodu, wbrew potocznym opiniom, jest bezpieczny dla zdrowia. Produkuje się go z naturalnych surowców, najczęściej z melasy powstającej przy produkcji cukru, dzięki fermentacji z udziałem bakterii.
- Glutaminian sodu został wynaleziony w Japonii na początku XX w. Później okazało się, że naturalnie występuje w produktach bogatych w białko, np. w serach parmezan i roquefort, czy mięsie, ale także w pomidorach, kukurydzy, groszku zielonym czy grzybach - mówi Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex, dystrybutora dodatków i składników żywności. Według ekspertów zamieszanie wokół tej prostej soli sodowej wynika z narosłych wokół niej mitów, dlatego nie będzie masowego odwrotu firm spożywczych od tej substancji.