Konserwy rybne drożeją

Konserwy rybne drożeją

Dodano:   /  Zmieniono: 
W 2011 r. na Białorusi najbardziej podrożały konserwy rybne – aż o 185 proc. – pisze w środę dziennik „Komsomolskaja Prawda w Biełorussii”, powołując się na dane głównego urzędu statystycznego (Biełstatu).

W zestawieniu towarów, których ceny w ubiegłym roku najbardziej wzrosły, znalazły się oprócz konserw rybnych także mrożone ryby i owoce morza (o 171,5 proc.), masło roślinne (157 proc.), mięso i drób (155,5 proc.) oraz wybory cukiernicze (154,3 proc.). Następne miejsca na  liście zajęły owoce, jajka, cukier, alkohol i warzywa.

Według Biełstatu inflacja na Białorusi osiągnęła w minionym roku 108,7 proc., przy czym w grudniu nieco zwolniła – wyniosła 2,3 proc. wobec 8,1 proc. w listopadzie. Niektóre towary nawet potaniały w  ostatnim miesiącu ubiegłego roku w stosunku do listopada: np. masło roślinne o 4 proc., makarony o 2,5 proc., kasza o 2,8 proc., a owoce o  1,1 proc. W styczniu 2012 r. zaczęły się kolejne podwyżki - na skutek podniesienia akcyzy podrożały papierosy - w zależności od marki o 2-29 proc.

Jak wynika z najnowszego sondażu niezależnego białoruskiego ośrodka NISEPI, 81,5 proc. Białorusinów uważa, że gospodarka ich kraju jest w  kryzysie. 59,8 proc. ankietowanych oceniło też, że ich sytuacja materialna w ciągu ostatnich 3 miesięcy pogorszyła się. Jednocześnie większość badanych (53,7 proc.) odpowiedzialnością za kryzys obarcza Alaksandra Łukaszenkę.

eb, pap