Przez UE Polacy przestali słodzić herbatę?

Przez UE Polacy przestali słodzić herbatę?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ze względu na wysokie ceny spożycie cukru w gospodarstwach domowych w Polsce spadło o prawie 10 proc. – wynika z badań Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej, które przytacza „Gazeta Polska Codziennie”.
Powodem wzrostu cen cukru są limity ograniczające jego produkcję, wprowadzone przez UE. Podaż cukru została więc ograniczona, tymczasem popyt na ten produkt rośnie zarówno w kraju, jak i na rynkach zagranicznych - głównie dzięki branży spożywczej i farmaceutycznej.

Do końca 2015 r. cukrownie w Polsce mogą produkować tylko 1,4 mln ton cukru rocznie. Limity te mogą być przedłużone do 2020 r., za czym opowiada się Ministerstwo Rolnictwa, naciskane przez cukrownie i  plantatorów buraków, którzy chcą w ten sposób chronić się przed konkurencją.

Mimo istniejących ograniczeń w ubiegłym roku wyprodukowano w Polsce o 475 tys. ton więcej cukru niż wynosi limit i o 230 tys. ton więcej niż wynosi nasze spożycie. Zapasy te mogą jednak być sprzedane tylko za granicę. Gdyby skierować je na krajowy rynek, ceny cukru zapewne by spadły –  czytamy w „Gazecie Polskiej Codziennie".