Większość z 5 tys. ton szparagów produkowanych rocznie w Polsce jest wchłaniana przez polski rynek - zauważa "Puls Biznesu". Gazeta podkreśla, że po kilkunastu latach w naszym kraju udało się spopularyzować to warzywo.
- Polacy w końcu zaczęli doceniać zalety szparagów - cieszy się Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga. Szparagi na tle innych warzyw wyróżniają się nie tylko delikatnym smakiem, ale również... ceną - 500 gram warzywa kosztuje od 6 do 9 złotych. Tak wysoka cena wynika z tego, że uprawa szparagów wymaga dużych nakładów kapitału i pracy.
Dlaczego warto jeść szparagi? Główka tego warzywa działa podobno jako afrodyzjak. Z całą pewnością natomiast szparagi posiadają dużo kwasu foliowego, potasu oraz witamin A, C, B6 i tiaminy.
Dlaczego warto jeść szparagi? Główka tego warzywa działa podobno jako afrodyzjak. Z całą pewnością natomiast szparagi posiadają dużo kwasu foliowego, potasu oraz witamin A, C, B6 i tiaminy.