38-letni Paul Wilson zmarł w styczniu 2014 roku w wyniku wstrząsu anafilaktycznego, który był efektem reakcji alergicznej na orzeszki ziemne, które wbrew zapewnieniom Mohammeda Zamana, znajdowały się w sprzedanym przez niego daniu. Restaurator, by zaoszczędzić na składnikach zamiast mąki migdałowej do swojego dania użył tańszego zamiennika zawierającego orzeszki i nie poinformował o tym klienta, mimo że ten dopytywał się o użyte składniki i uprzedzał o swojej alergii. Do zdarzenia doszło w Easingwold w hrabstwie North Yorkshire.
Oskarżony nie przyznał się do winy, jednak ława przysięgłych stwierdziła co innego. W toku procesu wykazano, że na zamówieniu dania kurczak tikka massala napisano, iż w daniu nie mogą znajdować się orzechy i taki sam fakt podkreślono na zamknięciu pudełka, w którym sprzedana została potrawa.
Mężczyzna, który zmarł z powodu reakcji alergicznej na orzechy nie był jedyną „ofiarą” nieuczciwego restauratora. Trzy tygodnie wcześniej klient jednej z sześciu restauracji Mohammeda Zamana trafił z ostrą reakcją alergiczną na orzechy do szpitala. W wyroku sąd orzekł, że właściciel restauracji przedłożył „zarobek nad bezpieczeństwo” i zachował się bezmyślnie.