Tym razem do Stanów Zjednoczonych dotarła moda na tzw. wodę raw, czyli surową. W jednym z ostatnich wydań New York Times umieścił spożywanie tego rodzaju wody za jeden z trendów na rok 2018. Dziennikarze wysnuli taki wniosek na podstawie znaczącego wzrostu sprzedaży tzw. surowej wody w amerykańskich sklepach. Woda raw jest sprzedawana jako produkt dla świadomych konsumentów. Producenci twierzą, że jest ona znacznie zdrowsza niż woda kranu czy mineralna.
Mukhande Singh, założyciel firmy Live Water uważa, że surowa woda jest doskonałym źródłem dobrych bakterii i mikroelementów, które znacząco wpływają na poprawę stanu nawodnienia oraz nawilżenia organizmu. Innego zdania są specjaliści ds. żywienia, którzy twierdzą, że nieuzdatniana woda może być bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu i doprowadzić do wielu schorzeń.
Dr. Donald Hensrud, szef Mayo Clinic in Rochester w stanie Minnesota tłumaczy, że w tego typu surowej wodzie może się znaleźć wiele pasożytów, wirusów, substancji kancerogennych oraz bakterii E.coli. Naukowiec podkreśla, że skład mikrobiologiczny wody, która jest pobierana z niekontrolowanych ujęć może prowadzić nawet do rozwinięcia się epidemii.