„Cocolitzli” zabiło Azteków. Miliony ludzi umierały w męczarniach

„Cocolitzli” zabiło Azteków. Miliony ludzi umierały w męczarniach

Piramidy w Teotihuacan
Piramidy w Teotihuacan Źródło: Fotolia / f9photos
Naukowcom z Uniwersytetu w Tybindze udało się ustalić jaka choroba spowodowała niemal całkowite unicestwienie Azteków 500 lat temu. Według szacunków, spowodowała ona śmierć nawet 15 milionów ludzi.

Odkryto przyczynę choroby, która nawiedziła południowy Meksyk wraz z przybyciem Hiszpanów w XVI wieku. Nazwano ją „cocoliztli” co w języku nahuatl, używanym przez Indian, oznacza „pomór” lub „zarazę”. Ustalono, że była to najprawdopodobniej tyfusowa gorączka jelitowa. W latach 1545-1550 chorowało na nią i zmarło około 80 proc. populacji stanowiącej imperium Azteków. Objawami „cocolitzli” była wysoka gorączka, bóle głowy oraz krwawienie z nosa, ust oraz oczodołów. Osoba zarażona umierała w ciągu trzech lub czterech dni.

Odkrycia dokonali 15 stycznia naukowcy z Uniwersytetu w Tybindze w Niemczech. Wykluczono, że pomór mogły wywołać mogły wywołać ospa, odra, świnka lub grypa. – Cocolitzli szalejąca przez pięć lat to jedna z wielu epidemii, które wybuchły po przybyciu Europejczyków. Ta jednak stanowi drugą, z trzech najbardziej wyniszczających cywilizacje Mezoameryki – powiedziała Ashild Vagene, pracująca na uczelni. – Przyczyna zarazy przez cały wiek była przedmiotem badań a teraz mogliśmy ją poznać dzięki badaniom DNA – dodała.

Przed 1545 rokiem na terenie zajętym przez Hiszpanów wystąpiła epidemia czarnej ospy, która uśmierciła od pięciu do ośmiu milionów ludzi. Kolejny ogromny atak zarazy miał miejsce pomiędzy 1576 a 1578. Zginęła wtedy połowa ówczesnych mieszkańców południowego Meksyku i Gwatemali. Przyczynę pomoru z połowy XVI wieku odkryto dzięki zebraniu próbek DNA z 29 szkieletów ofiar. Znaleziono w nich ślady bakterii salmonella entricia, która wywołuje gorączkę jelitową oraz dur brzuszny. Była ona obecna w średniowiecznej Europie i została do Ameryki przywleczona za pośrednictwem żywności oraz zwierząt przewiezionych przez Hiszpanów.

– Przebadaliśmy wszystkie bakteryjne patogeny i wirusy DNA, dla których dostępne są dane genomowe, a salmonella enterica była jedynym wykrytym zarazkiem. – powiedział współautor badań Alexander Herbig z Uniwersytetu w Tybindze. – Możliwe jednak, że niektóre patogeny były albo niewykrywalne, albo zupełnie nieznane. Nie możemy powiedzieć z całą pewnością, że salmonella enterica była przyczyną epidemii cocoliztli, ale uważamy, że należy ją uznać za mocnego kandydata – stwierdził inny członek zespołu Kirsten Bos.

Źródło: The Guardian