Rubinowa czekolada została zaprezentowana we wrześniu 2017 roku przed szwajcarską firmę Barry Callebaut. Została wykonana przy użyciu specjalnych „rubinowych” ziaren kakaowych. Nestle podało w oświadczeniu, że zaproponuje „nowe doznania smakowe wprowadzając na rynek baton o jagodowym aromacie, oblany całkowicie naturalną czekoladą o charakterystycznym różowym odcieniu”.
Sublime Ruby jest dziełem czołowego japońskiego cukiernika asumasa Takagi, który w przeszłości opracował dziesiątki odmian KitKatów.
W Japonii zawsze wprowadzane są nowe odmiany KitKatów. W 2004 roku wprowadzono w tym kraju np. batona o smaku zielonej herbaty. W Japonii istnieje obecnie ponad 300 różnych smaków KitKatów, w tym wasabi, kwiat wiśni a nawet sushi KitKat.
KitKat to najbardziej doceniany batonik w Japonii. Od 2010 roku jego sprzedaż wzrosła o 50 procent. W lipcu 2017 roku w Brazylii otwarta została fabryka czekolady, która specjalizuje się w opracowywaniu nowych smaków KitKatów.