Brytyjskie media informują, że firma Russella Hume'a, która dostarczała produkty mięsne do licznych lokali na terenie Wielkiej Brytanii, została przyłapana na dystrybucji mięsa nienadającego się do spożycia. W trakcie niezapowiedzianej kontroli przeprowadzonej 12 stycznia w zakładzie w Birmingham stwierdzono uchybienia w zakresie higieny. Jednym z odbiorców produktów Russell Hume był Jamie Olivier, który zaopatrywał tam lokale skupione w sieci Italian.
Reakcja restauratora była natychmiastowa - w komunikacie rzecznik Olivera poinformował o wycofaniu z mięsa dostarczanego przez Russell Hume. „Zrobiliśmy to w poniedziałek, czyli dzień przed tym jak Agencja ds. Żywności wydała komunikat. Zawiesiliśmy też dostawy” - poinformowało w komunikacie biuro prasowe Italian.
Choć słynny brytyjski kucharz, juror programów kulinarnych i autor książek kucharskich zapewnia, że dba o najwyższą jakość produktów w swoich restauracjach, media na Wyspach spekulują, że sprawa może odbić się na opinii lokali.