Naukowcy z Binghmaton Univeristy w Nowym Jorku twierdzą, że tuńczyk w puszce ma ponad 100 razy więcej cynku niż zalecana dzienna dawka. Tak duża obecność tego mikroelementu jest spowodowana koniecznością pokrycia wnętrza puszki aby wydłużyć termin produktu do spożycia. Mimo tego, że producenci stosują podobne procedury również w przypadku innych produktów, to właśnie tuńczyk jest najbardziej zanieczyszczony.
Badacze podkreślają, że cynk jest niezbędny naszemu organizmowi, ponieważ zapewnia prawidłową pracę mózgu i chroni przed nowotworami, jednak zbyt duża ilość tego mikroelementu jest toksyczna. Przedawkowanie cynku grozi silnymi bólami głowy, gorączką, anemią oraz zaburzeniami pracy serca. Ci, którzy znacząco przekraczają dzienną dawkę cynku mogą również nabawić się tzw. zespołu nieszczelnego jelita (w jelitach tworzą się szczeliny, przez które do krwioobiegu trafiają bakterie oraz inne niebezpieczne substancje). Na chwilę obecną medycyna konwencjonalna nie uznaje tego zespołu za chorobę, jednak jest ona badana przez wiele zespołów naukowców oraz zwolenników medycyny naturalnej.
Czytaj też:
Eksperci ostrzegają przed stosowaniem oleju kokosowego. „Sprzyja tyciu i chorobom serca”