Ponad 1400 osób zatruło się salmonellą po spożyciu jajek z Polski

Ponad 1400 osób zatruło się salmonellą po spożyciu jajek z Polski

Jajka
Jajka Źródło: Fotolia / iprachenko
Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób przekazało, że w latach 2012-2018 ponad 1400 osób z 18 różnych europejskich krajów zatruło się salmonellą po spożyciu jajek z Polski.

Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób, które zajmuje się ochroną przed chorobami zakaźnymi w Europie, sporządziło raport dotyczący zatruć salmonellą po spożyciu jajek pochodzących z Polski. Eksperci badali zachorowania na przestrzeni sześciu lat - od 2012 do 2018 roku. Łącznie odnotowano 1412 takich przypadków w wielu europejskich krajach. Najwięcej przypadków zachorowania - 606 - odnotowano w Wielkiej Brytanii. W Holandii i Belgii zachorowało kolejno 287 i 187 osób. Nieco mniej - 88 osób - w Norwegii. W Polsce zatruło się w badanym okresie 25 osób. W sumie problemy pojawiły się w 18 krajach. ECDC podkreśliło, że większość przypadków zgłoszono w miesiącach letnich.

W ramach środków kontroli Polska zakazała sprzedaży jaj konsumpcyjnych z gospodarstw, skąd mogła przenieść się infekcja salmonellą. Mimo tego w 2017 oraz 2018 roku odnotowano kolejne przypadki choroby. Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób zaznaczyło, że wszystkie skażone jajka były pakowane w tych samych trzech zakładach, które należą do polskiej firmy.

Czytaj też:
Izraelskiemu muzykowi odebrano struny na Lotnisku Chopina. „Są zbyt niebezpieczne”

Źródło: Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób