Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób, które zajmuje się ochroną przed chorobami zakaźnymi w Europie, sporządziło raport dotyczący zatruć salmonellą po spożyciu jajek pochodzących z Polski. Eksperci badali zachorowania na przestrzeni sześciu lat - od 2012 do 2018 roku. Łącznie odnotowano 1412 takich przypadków w wielu europejskich krajach. Najwięcej przypadków zachorowania - 606 - odnotowano w Wielkiej Brytanii. W Holandii i Belgii zachorowało kolejno 287 i 187 osób. Nieco mniej - 88 osób - w Norwegii. W Polsce zatruło się w badanym okresie 25 osób. W sumie problemy pojawiły się w 18 krajach. ECDC podkreśliło, że większość przypadków zgłoszono w miesiącach letnich.
W ramach środków kontroli Polska zakazała sprzedaży jaj konsumpcyjnych z gospodarstw, skąd mogła przenieść się infekcja salmonellą. Mimo tego w 2017 oraz 2018 roku odnotowano kolejne przypadki choroby. Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób zaznaczyło, że wszystkie skażone jajka były pakowane w tych samych trzech zakładach, które należą do polskiej firmy.
Czytaj też:
Izraelskiemu muzykowi odebrano struny na Lotnisku Chopina. „Są zbyt niebezpieczne”