Mnisi po 220 latach wznawiają produkcję legendarnego piwa. Znaleźli zagubiony przepis

Mnisi po 220 latach wznawiają produkcję legendarnego piwa. Znaleźli zagubiony przepis

Piwo, zdjęcie ilustracyjne
Piwo, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / mhp
Po ponad 220 latach zakon mnichów z Grimbergen Abbey wznawia produkcję legendarnego piwa. Znaleźli uznawany za zaginiony przepis z uwzględnieniem metod warzenia tego trunku.

Oświadczenie o tym, że produkcja będzie wznowiona zostało złożone w obecności burmistrza oraz 120 dziennikarzy i entuzjastów tego pomysłu. Legendarne piwo było ważone w klasztorze Norbertanek. Produkcja została przerwana po tym, jak klasztor spłonął w 1798 roku. Po latach został odbudowany, ale przepis na piwo był uznawany za zaginiony.

Podczas zorganizowanej pod koniec maja 2019 roku uroczystości ojciec Karel Stautemas poinformował, że podjęcie decyzji o wznowieniu produkcji trunku było możliwe dzięki przeprowadzeniu wielu badań, a także odnalezieniu receptur z XII wieku, w których w szczegółowy sposób opisano sposób warzenia piwa.

Ojciec Stautemas przestrzegał zgromadzonych, że najlepiej nie pić za dużo świeżo wyprodukowanego piwa. – Jedno czy dwa są w porządku – odpowiedział Chris Selleslagh, burmistrz Grimbergen.

– Zdobyliśmy książki ze starymi recepturami, ale nikt nie mógł ich przeczytać – powiedział Stautemas. – Wszystko było w starej łacinie i starym holenderskim. (…) Spędziliśmy godziny, przeglądając książki i odkryliśmy listy składników piwa warzonego w poprzednich stuleciach, a także używanych do tego rodzajów beczek – powiedział duchowny.

Czytaj też:
Ta kobieta wygląda na 20 lat. Ma ponad dwa razy więcej

Źródło: The Guardian