Dziennikarze lokalnego dziennika „El Diario Vasco” ukazującego się w San Sebastian w hiszpańskim Kraju Basków odkryli, że wielu restauratorów stosuje nieuczciwe praktyki w stosunku do turystów. Jak się bowiem okazało, w wielu przypadkach podróżni musieli zapłacić za serwowane dania znacznie więcej niż mieszkańcy. W ramach przeprowadzonej prowokacji dziennikarze chodzili do lokali gastronomicznych i składali zamówienie w języku angielskim.
Obok siadała para, która zamawiała dokładnie to samo danie, jednak tym razem posługiwano się baskijskim. W sumie sprawdzono w ten sposób siedem różnych restauracji znajdujących się na starówce w San Sebastian. Dziennikarze zamawiali głównie popularne pinxtos - rodzaj lokalnych tapasów. Wyniki eksperymentu pokazują, że restauratorzy naliczali turystom nawet 7-8 euro więcej za dokładnie takie same dania. Chociaż próba może nie być w pełni reprezentatywna, biorąc pod uwagę, że ten obszar miasta skupia ponad 200 lokali gastronomicznych, cudzoziemcy płacili więcej w pięciu z siedmiu barów.
Autorka tekstu - Estrella Vallejo - podkreśliła, że już jakiś czas temu Baskijski Instytut Konsumpcji oraz grupa lokalnych hotelarzy wydała specjalny przewodnik dobrych praktyk, z którego mogą korzystać zarówno właściciele lokali gastronomicznych, jak i turyści.
Czytaj też:
Interwencja policji na planie programu TTV. Mężczyzna wyprowadzony w kajdankach