Hugo i Ross mieszkają w Wielkiej Brytanii i są niemal nierozłączni. Bliźniacy często podróżują, a do ich pasji należą długie piesze wędrówki oraz wspinaczka górska. Teraz postanowili przekonać się, jaki wpływ na organizm ma dieta. Swoje ciała potraktowali jako idealną płaszczyznę do doświadczeń ze względu na identyczne uwarunkowania genetyczne. Ich eksperyment trwał 12 tygodni, a Hugo w tym czasie przeszedł na weganizm. Jego brat nie unikał żadnych produktów, ale skupiał się przede wszystkim na jedzeniu mięsa. Mężczyźni nawiązali współpracę z naukowcami z King's College w Londynie, którzy śledzili wagę, poziom tkanki tłuszczowej oraz poziom cholesterolu – podaje Bored Panda. Dodatkowo Hugo i Ross pięć lub sześć razy w tygodniu przeprowadzali trening wytrzymałościowy.
Eksperci zauważyli, że waga Hugo nieznacznie spadła, a poziom tkanki tłuszczowej zmniejszył się o 1 proc. Zauważono także spadek poziomu cholesterolu oraz wzrost poziomu energii, co prawdopodobnie wynikało z ustabilizowania się poziomu cukru we krwi. Hugo odnotował również wzrost koncentracji umysłowej, ale jednocześnie skarżył się na spadek libido. Ross z kolei nieznacznie przytył oraz mógł pochwalić się wzrostem masy mięśniowej. Jego tkanka tłuszczowa zmieniła się z 13 na 15 proc.
Naukowcy wyciągnęli ciekawe wnioski z mikrobiomu Hugo. Okazało się, że wzrosła odporność jego mikrobiomu jelita na choroby przewlekłe takie jak cukrzyca typu drugiego czy otyłość. Bracia zgodnie przyznali, że chcą jeszcze powtórzyć eksperyment, by uzyskać pełniejszy obraz wpływu diety wegańskiej na organizm. Ich zamiarem jest cykliczne przeprowadzanie doświadczeń, których wynikami chcą się później podzielić.
Czytaj też:
Ważył 190 kg, po czym przeszedł na weganizm. 23-latek pochwalił się metamorfozą
Bliźniacy przeprowadzili eksperyment. Jeden z nich przeszedł na weganizm