Co najmniej 86 osób zmarło w ostatnich dniach po wypiciu nielegalnie produkowanego alkoholu – podaje BBC, powołując się na ustalenia urzędników ze stanu Pendżab w północnych Indiach. Jedynie w minioną sobotę policja przeprowadziła ponad 100 akcji, konfiskując zapasy podejrzanego alkoholu. Doszło do dwudziestu pięciu aresztowań. Wzmożone działania funkcjonariuszy poprzedziło zarządzone przez urzędników dzień wcześniej dochodzenie w sprawie rosnącej liczby zgonów, które łączono ze spożyciem alkoholu, który nie miał certyfikatu.
W jaki sposób rozpowszechniono trunek?
Z wstępnych ustaleń wynika, że nielegalnie wprowadzony do obrotu trunek mógł być produkowany masowo, sprzedawany właścicielom przydrożnych kawiarni, a następnie rozprowadzany wśród lokalnych społeczności. Jak podaje BBC, zgony wywołane poprzez spożycie nielegalnie produkowanego alkoholu, który jest znacznie tańszy niż markowe, są powszechne w niektórych wiejskich częściach Indii.
Czytaj też:
Maski ochronne należy dezynfekować benzyną? Szokująca teoria Duterte