Nowe badania nad PFAS. Te popularne produkty podwyższają ich poziom

Nowe badania nad PFAS. Te popularne produkty podwyższają ich poziom

Zakup jajek
Zakup jajek Źródło: Shutterstock
Mogące stanowić zagrożenie dla zdrowia związki znane jako PFAS (perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe) z każdym kolejnym badaniem dają się coraz lepiej poznać naukowcom. Tym razem odkryli oni związek pomiędzy ich występowaniem i spożyciem określonych produktów.

Najnowsze badanie nad PFAS było ściśle nakierowane na ustalenie, jakie rodzaje żywności zawierają wyższy poziom tych substancji. Przeprowadzono je na grupie trzech tysięcy ciężarnych kobiet. Okazało się, że osoby jedzące więcej białego ryżu, jajek, owoców morza i pijące kawę wykazywały więcej toksyn w osoczu i w mleku.

Toksyczne PFAS łączone z kilkoma produktami

Naukowcy na podstawie osiągniętych wyników stwierdzili, że wymienione produkty spożywcze mogą być skażone w większym stopniu niż inne rodzaje żywności. Stwierdzono też związek pomiędzy zamiłowaniem do czerwonego mięsa i wyższym poziomem PFOS, jednym z najczęstszych i najniebezpieczniejszych spośród PFAS.

– Wyniki zdecydowanie wskazują na potrzebę zarządzania środowiskiem i trzymania PFAS z dala od tego środowiska oraz łańcucha pokarmowego – podkreślała Megan Romano, prowadząca testy badaczka z Dartmouth w Wielkiej Brytanii. – Obecnie jesteśmy w takiej sytuacji, że są one wszędzie i będą się utrzymywały nawet po wprowadzeniu agresywnej remediacji. Ten ostatni termin oznacza zmniejszanie lub ograniczanie rozprzestrzeniania się szkodliwych substancji w gruncie.

PFAS mogą być problemem dla zdrowia

Związki z grupy PFAS to około 16 tys. różnych substancji, których głównym celem jest sprawienie, że produkt będzie odporny na wodę, plamy i temperaturę. Nazywane są „wiecznymi związkami chemicznymi”, ponieważ nie rozkładają się naturalnie i mają tendencję do akumulowania w ludzkim organizmie. Łączone są z rakiem, defektami podczas ciąży, chorobami wątroby i wieloma innymi poważnymi kwestiami zdrowotnymi.

Romano podkreślała, że w innych badaniach stwierdzono związki niższego poziomu niektórych PFAS z dietą bogatą w owoce i pełne ziarna. Zalecała też zróżnicowaną dietę. Aktywiści z obszaru zdrowia publicznego apelowali z kolei o całkowity zakaz użycia związków chemicznych, łączonych z PFAS, z kilkoma wyjątkami w niezbędnych przypadkach.

Czytaj też:
Dietetyczka poleciła mi to zamiast owsianki. Posiłek jest tak sycący, że nie ma mowy o podjadaniu
Czytaj też:
Biotechnolożka ostrzega przed tymi ziemniakami. „Wyrzuć je”