Naukowcy dotarli do kolekcji pszenicy sprzed stu lat. Może realnie pomóc w walce z głodem

Naukowcy dotarli do kolekcji pszenicy sprzed stu lat. Może realnie pomóc w walce z głodem

Pszenica –zdjęcie ilustracyjne
Pszenica –zdjęcie ilustracyjne Źródło: Unsplash / Tomasz Filipek
Sto lat temu brytyjski naukowiec zebrał kilkaset gatunków pszenicy z całego świata. Współcześni badacze wykorzystali kolekcję do prac nad stworzeniem zboża idealnego. – Odkryliśmy żyłę złota – mówią.

Badacze z Wielkiej Brytanii i Chin dotarli do kolekcji 827 gatunków pszenicy, zebranej przez brytyjskiego naukowca Arthura Watkinsa w latach 20. XX w. Mężczyzna rozpoczął uprawę różnorodnych odmian z całego świata, które teraz poddano badaniom genetycznym.

Niezwykła kolekcja pszenicy. Powstaną nowe gatunki

Zespół naukowców zsekwencjonował DNA wszystkich gatunków, które odnaleziono w ośrodku badawczo-szkoleniowym w dziedzinie nauk o roślinach i mikroorganizmach John Innes Centre. „Kopalnia genetycznego złota” zostanie wykorzystana do stworzenia odmian o większych plonach i odporności na zmieniające się warunki klimatyczne.

Obecnie trwają prace nad gatunkami, które przyjmą się w słonej glebie, będą mniej podatne na różne choroby i ograniczą zapotrzebowanie na nawozy azotowe. – Zasadniczo odkryliśmy żyłę złota – uważa jeden z liderów badań Simon Griffiths, cytowany przez „The Guardian”. Genetyk podkreśla, że nowe odmiany zbóż w znacznym stopniu wpłyną na „zdolność wyżywienia świata”.

„Nieoceniona” szansa na walkę z głodem na świecie

– Robi się coraz cieplej, a rolnictwo jest coraz bardziej narażone na zmiany klimatyczne – zauważa Griffiths, zaznaczając, że „pszenica była kamieniem węgielnym ludzkiej cywilizacji” i karmiła wielkie imperia, takie jak starożytny Egipt. Współcześnie też odgrywa ważną rolę – spośród pięciu kalorii spożywanych przez człowieka jedna pochodzi właśnie z pszenicy.

Gatunki zgromadzone przez Watkinsa są niezwykle cenne, ponieważ część z nich zniknęła z miejsc, w których naturalnie występowała, a w innych zaobserwowano zmiany materiału genetycznego. – Będą nieocenione w tworzeniu pszenicy, która może zapewnić zdrowe plony w trudnych warunkach, które obecnie zagrażają rolnictwu – wyjaśnia Griffiths.

Czytaj też:
Zaskakujące odkrycie naukowców. „Brakujące ogniwo” w ewolucji czarnych dziur
Czytaj też:
Gigantyczna salamandra siała postrach na bagnach. Archeolodzy odkryli idealnie zachowaną skamielinę

Źródło: The Guardian / John Innes Centre