Kilkudziesięciu Francuzów zachorowało po zjedzeniu mięsa skażonego pałeczkami okrężnicy (Escherichia coli). Objawy to przede wszystkim biegunka i zawroty głowy. Wśród chorych są dwie kobiety w ciąży - donoszą w środę francuskie media.
Wielka firma przemysłu mięsnego Socapa poinformowała we wtorek, że w partii mielonego mięsa wołowego przygotowanej w dniach 10-11 marca wykryto te bakterie podczas rutynowych testów, ale ostatecznie skażenie potwierdzono dopiero ok. 10 dni później i poinformowano władze.
Francuskie media podkreślają, że to opóźnienie sprawiło, iż nieświadomi zagrożenia konsumenci kupowali skażone mięso.
Firma Socapa przyznała, że do skażenia mięsa doszło najprawdopodobniej podczas ściągania skór z ubitych zwierząt. Skóry były zanieczyszczone kałem.
Pałeczki okrężnicy skaziły 2,5 tony mielonej wołowiny, dostarczonej do ponad 100 sklepów.
Sprzedawcy - w tym Carrefour i Monoprix - zaczęli informować klientów o sprawie skażonego mięsa 21 marca.
pap, ss