Włosi "aresztowali" francuskie hamburgery i pulpety

Włosi "aresztowali" francuskie hamburgery i pulpety

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło: FreeImages.com
Na polecenie ministra zdrowia Włoch karabinierzy skonfiskowali 5 ton francuskich hamburgerów i pulpetów "Steak Country". To produkty mięsne francuskiej firmy były przyczyną zatrucia siedmiorga dzieci bakterią E. coli w rejonie Lille we Francji.
Łącznie karabinierzy ze specjalnej jednostki sanitarnej zdjęli z  półek sklepów i hurtowni 1570 opakowań hamburgerów i 4 tysiące paczek z  pulpetami. Były one w sprzedaży w sieci Lidl, która - jak podkreślono - w  pełni współpracuje z karabinierami i wycofuje z rynku wszystkie produkty "Steak Country". Zostaną one poddane badaniom na obecność bakterii.

- Dziękuję karabinierom za natychmiastową interwencję i  profilaktyczną, czasową konfiskatę produktów. Ta operacja dowodzi wysokiego poziomu systemu bezpieczeństwa żywnościowego w naszym kraju - oświadczył włoski minister zdrowia Ferruccio Fazio.

PAP, arb