Na polecenie ministra zdrowia Włoch karabinierzy skonfiskowali 5 ton francuskich hamburgerów i pulpetów "Steak Country". To produkty mięsne francuskiej firmy były przyczyną zatrucia siedmiorga dzieci bakterią E. coli w rejonie Lille we Francji.
Łącznie karabinierzy ze specjalnej jednostki sanitarnej zdjęli z półek sklepów i hurtowni 1570 opakowań hamburgerów i 4 tysiące paczek z pulpetami. Były one w sprzedaży w sieci Lidl, która - jak podkreślono - w pełni współpracuje z karabinierami i wycofuje z rynku wszystkie produkty "Steak Country". Zostaną one poddane badaniom na obecność bakterii.
- Dziękuję karabinierom za natychmiastową interwencję i profilaktyczną, czasową konfiskatę produktów. Ta operacja dowodzi wysokiego poziomu systemu bezpieczeństwa żywnościowego w naszym kraju - oświadczył włoski minister zdrowia Ferruccio Fazio.
PAP, arb