Pewna brytyjska firma spożywcza, zaopatrująca sklepy w świeże produkty żywnościowe, zapowiada na lato purpurowe marchewki.
Mark Spurdens z Isleham Food Fresh Produce podkreślił, że nie chodzi tu o sztuczne barwienie, lecz o powrót do pierwotnej, właśnie purpurowej, marchewki, którą dopiero Holendrzy w XVIII wieku przebarwili na pomarańczowo, czyli na swój kolor narodowy.
Purpurowe marchewki są zresztą pomarańczowe w środku, a ponadto dość słodkie w smaku i zawierają pigmenty działające jak antyutleniacze, co sprawia, że spożywanie tego warzywa zapobiega niektórym rodzajom raka i chorobom serca.
Udało się też wyhodować marchewki białe i czarne, a Isleham Fresh Food planuje na przyszły rok odmianę tęczową.
nat, pap
Purpurowe marchewki są zresztą pomarańczowe w środku, a ponadto dość słodkie w smaku i zawierają pigmenty działające jak antyutleniacze, co sprawia, że spożywanie tego warzywa zapobiega niektórym rodzajom raka i chorobom serca.
Udało się też wyhodować marchewki białe i czarne, a Isleham Fresh Food planuje na przyszły rok odmianę tęczową.
nat, pap