Sześć osób zmarło w północnej Japonii w następstwie zarażenia się bakterią - pałeczką okrężnicy (E.coli) - która znajdowała się w marynowanej kapuście pekińskiej. Ponad 100 osób doznało ciężkiego zatrucia - powiadomiły lokalne władze.
Władze prefektury Hokkaido poinformowały, że marynowaną pekińską kapustę produkowano w prefekturze i tu sprzedawano. O pierwszych zachorowaniach informowano około 10 dni temu. Większość ofiar to ludzie w podeszłym wieku z domów opieki. Wśród ofiar jest jednak także czterolatka z Sapporo, która na kilka dni przed śmiercią jadła kapustę. Marynowana kapusta pekińska to popularny w Japonii dodatek dań głównych, wcześniej nie odnotowano takich zarażeń.
Władze wszczęły już dochodzenie w tej sprawie. Nie wyklucza się, że powodem skażenia produktu chorobotwórczą bakterią mogła być niewystarczająca sterylizacja opakowań.
W roku 2011 wskutek zakażenia szczególnie zjadliwym szczepem E. coli (EHEC) w Europie zmarło ponad 50 osób.
PAP, arb