Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w najnowszym raporcie zwraca uwagę, że niewykorzystanym źródłem żywności dla ludzi są... owady. Zdaniem FAO jedzenie owadów mogłoby przyczynić się do ograniczenia problemu głodu na świecie, a także do zmniejszenia... zanieczyszczenia środowiska.
Owady - jak zauważa FAO - są bogate w proteiny, "dobre" tłuszcze i w wapń. Ponadto owady wytwarzają znacznie mniej gazów cieplarnianych niż zwierzęta hodowlane takie jak krowy czy świnie, przez co zamiana wieprzowiny i wołowiny na dietę opartą na owadach byłaby korzystna dla środowiska.
Autorzy raportu przygotowanego przez FAO liczą, że w przyszłości owady staną się elementem diety ludzi na całym świecie. - Firmy prywatne są gotowe do inwestycji w hodowle owadów. Widzimy w tym duże możliwości - podkreśla Paul Vantomme, jeden z autorów raportu.
arb, www.scienceworldreport.com
Autorzy raportu przygotowanego przez FAO liczą, że w przyszłości owady staną się elementem diety ludzi na całym świecie. - Firmy prywatne są gotowe do inwestycji w hodowle owadów. Widzimy w tym duże możliwości - podkreśla Paul Vantomme, jeden z autorów raportu.
arb, www.scienceworldreport.com