Jak podaje The Independent, coraz częściej, na terenie całej Europy, dochodzi do sprzedaży podrabianych produktów żywieniowych. Jest to szczególnie niebezpieczne dla alergików i dzieci. Po kontroli Europoli i Interpolu, w sklepach odkryto m. in. 430 tys. litrów sfałszowanych napojów i 1,2 tys ton podrobionego jedzenia.
Mleko kozie rozcieńczane krowim, mąka migdałowa dopełniana orzechami startymi na proch, rakotwórcze, ale tańsze, barwniki - to tylko niektóre z odkrytych niedawno praktyk.
Mięso na pizzy zastępuje się produktami mięsopodobnymi, do napojów dodaje się zakazane konserwanty. W samej Wielkiej Brytanii odkryto transport cukierków, którym koloru nadawała Rodamina B (stosowana jako barwnik fluorescencyjny, m.in. do barwienia preparatów biologicznych). Również produkty droższe, jak włoska oliwa z oliwek, produkowana była w Hiszpanii z zepsutych oliwek - ale przepłukanych w płynie odświeżającym.
W Katarze Interpol odkrył maszynę do przedrukowywania dat na butelkach. Dzięki niej "odmłodzone" napoje trafiały do sklepów w całej Europie.
W sumie, we wspólnym śledztwie Europolu i Interpolu odkryto w sklepach 430 tys. litrów sfałszowanych napojów i 1,2 tys. ton podrobionego jedzenia.
DK, The Independent
Mięso na pizzy zastępuje się produktami mięsopodobnymi, do napojów dodaje się zakazane konserwanty. W samej Wielkiej Brytanii odkryto transport cukierków, którym koloru nadawała Rodamina B (stosowana jako barwnik fluorescencyjny, m.in. do barwienia preparatów biologicznych). Również produkty droższe, jak włoska oliwa z oliwek, produkowana była w Hiszpanii z zepsutych oliwek - ale przepłukanych w płynie odświeżającym.
W Katarze Interpol odkrył maszynę do przedrukowywania dat na butelkach. Dzięki niej "odmłodzone" napoje trafiały do sklepów w całej Europie.
W sumie, we wspólnym śledztwie Europolu i Interpolu odkryto w sklepach 430 tys. litrów sfałszowanych napojów i 1,2 tys. ton podrobionego jedzenia.
DK, The Independent