Rosja łagodzi embargo na wieprzowinę z UE

Rosja łagodzi embargo na wieprzowinę z UE

Dodano:   /  Zmieniono: 
Rosja łagodzi embargo na wieprzowinę z UE (fot.sxc.hu) 
Miesiąc temu w związku z pojawieniem się wirusa afrykańskiego pomoru świń, Rosja wprowadziła embargo na unijną wieprzowinę. RMF FM informuje, że władze w Moskwie postanowiły złagodzić zakaz.
Rosja zezwoliła na eksport produktów wieprzowych przetworzonych z Unii Europejskiej, także z Polski z wyjątkiem strefy buforowej. Moskwa postawiła jednak swoje warunki. Przed eksportem przetworów do Rosji, muszą one zostać poddane obróbce termicznej w bardzo wysokiej temperaturze. Oznacza to, że póki co na wschód będą trafiać konserwy oraz produkty hermetycznie zamknięte.

– Główny lekarz weterynarii poinformował nas o tym, że dostał potwierdzenie z Rosji o możliwości wysyłki produktów przetworzonych – powiedział Witold Choiński, prezes związku :Polskie Mięso”. – Firmy przygotowują pierwsze, próbne wysyłki, po przetworzeniu według tej wskazanej instrukcji – dodał.

Skala eksportu będzie stosunkowo niewielka, ponieważ obróbka termiczna eliminuje wiele produktów wysokiej jakości, przykładowo szynki. Nie wiadomo także, jak rynek przyjmie te produkty, dlatego dopiero po pierwszych próbnych wysyłkach będzie można mówić o skali eksportu. Zaproponowane złagodzenie embarga nie zrekompensuje jednak strat, jakie wciąż ponoszą polskie firmy, które nadal nie mogą eksportować mięsa do Rosji.

kl, RMF FM