Mieszkańcy Chicago zachwycają się tą "ulepszoną wersją donutów". Chwalą bogate nadzienie i wciąż eksperymentują w poszukiwaniu najsmaczniejszego wypełnienia.Obok tradycyjnego o smaku róży, można przykładowo spotkać pączki z białą czekoladą lub limonką.
Organizująca doroczny festiwal donutów Rebecca Skoch mówi, że w tym roku pączki są prawdziwym krzykiem sezonu. – Chicago ma świetną mieszankę piekarni z klasycznymi donutami oraz nowymi awangardowymi miejscami, gdzie nie boją się eksperymentować – opowiada. Za oryginalne i wyrafinowane, uznaje właśnie pączki.
Pijane pączki
– Nikt już nie chce niczego innego poza pączkami – mówi pracująca za ladą jednej z cukierni Maggie Giza. – To prawdziwe szaleństwo – dodaje. W jej sklepie popularne są również tzw. pijane pączki: z wódką i sosem angielskim, lub z whisky i czekoladą.
Reuters