Cztery organizacje sektora drobiowego ustaliły wypłatę odszkodowań z ubezpieczycielem, który zadośćuczyni w ten sposób osobom zakażonym wirusem HSN1 w wyniku zjedzenia mięsa z kury lub kaczki.
Decyzja ma wykazać szerokiej opinii, że system kontroli produktów drobiowych gwarantuje pełne bezpieczeństwo.
Agencja EFE przypomina, że od czasu pojawienia się śmiercionośnego wirusa w grudniu zeszłego roku w Korei Południowej wybito ponad 1,6 mln kur i kaczek oraz wprowadzono zakaz importu mięsa drobiowego z 9 państw azjatyckich.
Jednocześnie w Seulu poinformowano, że władze przygotowują kampanię promocyjną dań z kur i kaczek w południowokoreańskich restauracjach. Środa ma zostać ogłoszona dniem konsumpcji mięsa drobiowego.
Przygotowywane są też kampanie degustacji ptactwa domowego z udziałem znanych sportowców i lekarzy.
W 2003 roku konsumpcja mięsa w Korei Płd. wyniosła 1,595 mln ton, z czego 376 tys. stanowiło mięsa drobiowe.
Od pojawienia się w grudniu w tym kraju wirusa ptasiej grypy sprzedaż kur i kaczek na rynku południowokoreańskim spadła odpowiednio o 50 proc. i 10 proc. - podało tamtejsze Ministerstwo Rolnictwa.
oj, pap