Alergia na McDonald's

Alergia na McDonald's

Dodano:   /  Zmieniono: 
Amerykański Urząd Kontroli Żywności i Leków wykrył w daniach McDonald's obecność nie podawanych w oficjalnej recepturze składników wywołujących silne reakcje alergiczne.
Urząd, który przeprowadził kontrolę w związku ze skargami konsumentów, niezwłocznie skierował sprawę na drogę sądową.

Z Kalifornii i z Florydy napłynęły skargi od konsumentów, którzy zachorowali po spożyciu frytek w barach McDonald's.

Kontrola wykazała, że w sieci tej do frytek ziemniaczanych dodaje się dla polepszenia ich smaku i zapachu produkty pochodzące z  przerobu mleka oraz zboża, na które wiele osób jest w różnym stopniu uczulonych.

Associated Press podaje konkretne przypadki wystąpienia niekiedy bardzo silnych objawów alergicznych u dorosłych i dzieci, po  spożyciu frytek lub innych gotowych dań z dodatkiem derywatów mleka, zbóż, orzeszków arachidowych, jaj i ryb nie ujawnionych w  oficjalnie podawanym składzie tych dań.

Urząd Kontroli żywności i Leków nakazał właścicielom sieci McDonald's informowanie klientów o składnikach serwowanych dań.

ks, pap