FSA zaleciła konsumentom, by nie spożywali produktów: Daily Milk Turkish, Dairy Milk Caramel, Dairy Milk Mint, Dairy Milk Buttons, Easter Egg i batoników Dairy Milk oraz Freddo.
Tymczasem zanim doszło do wycofania podejrzanych produktów, Pół miliona z nich zostało już spożytych, a dotychczas u 40 osób stwierdzono zatrucie pokarmowe - ujawnił sobotni dziennik "The Guardian", powołując się na inną agencję HPA (Health Protection Agency), odpowiedzialną za ochronę zdrowia publicznego. W organizmie chorych wykryto szczep salmonelli.
Dyrektor Cadbury Simon Baldry przyznał w wywiadzie telewizyjnym, iż salmonellę wykryto w produktach koncernu po raz pierwszy jeszcze w styczniu, ale ich nie wycofano z rynku, ponieważ uznano, iż ze względu na niewielką skalę skażenia nie ma takiej potrzeby.
W ocenie komentatorów, jeżeli obecnie, po wycofaniu z rynku siedmiu produktów Cadbury, liczba zachorowań na salmonellę w widoczny sposób spadnie, to będzie to oznaczać, iż właśnie te produkty były przyczyną zachorowań.
pap, em