Niskocholesterolowa dieta z niewielką zawartością tłuszczów w czasie ciąży może korzystnie wpływać na krążenie krwi u dziecka w życiu płodowym – sugerują badania uczonych z University of Oslo. Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że niski poziom LDL, tzw. złego cholesterolu, ogranicza stany zapalne w organizmie matki. To poprawia krążenie krwi, które jest ważne także w czasie karmienia piersią. Wraz z mlekiem do organizmu dziecka przedostaje się flora bakteryjna z przewodu pokarmowego matki, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania młodego układu pokarmowego. Stopniowo kolonizuje ona układ pokarmowy dziecka, który do chwili narodzin pozostawał dziewiczy. (MF)
Więcej możesz przeczytać w 31/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.