Agnieszka Szczepańska, „Wprost”: Wielkanoc będzie rekordowo droga?
Andrzej Gantner: Niestety, mogą to być najdroższe święta od 30 lat, tak wynika z danych dotyczących inflacji cen żywności. Cały poprzedni rok był rokiem wzrostu kosztów produkcji. Wszystko zaczęło się jeszcze przed wybuchem wojny w Ukrainie – podwyżki cen gazu, sięgające 300 proc., odnotowaliśmy już 1 stycznia 2022 roku. Przedsiębiorcy ostrzegali, że przy tak wysokim wzroście kosztów produkcji, trudno będzie utrzymać ceny produktów.
Potem było jeszcze gorzej, jak u Hitchcocka, inwazja Rosji doprowadziła do tego, że rynki wpadły w panikę, a ceny surowców rolnych wystrzeliły w górę. Energia, paliwo, opakowania, środki produkcji też.
Producenci warzyw już jesienią zapowiadali, że jeśli sytuacja się nie uspokoi, los nasadzeń warzyw ciepłolubnych, jest przesądzony. I tych warzyw w na przednówku, czyli w marcu-kwietniu może być mało.
Koszty ogrzewania, nawozów są tak wysokie, że nikt nie będzie decydował się na duże uprawy, nie wiedząc, czy w ogóle będzie mógł uzyskać cenę, która będzie pokrywała te koszty. Obecna sytuacja rynkowa z cenami pomidorów, papryki i ogórków pokazała, że ich przewidywania się sprawdziły.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.