Cholesterol jest transportowany w organizmie przez białka. Takie połączenie cholesterolu z białkiem nazywamy lipoproteiną. HDL (lipoproteina wysokiej gęstości, ang. high-density lipoprotein) korzystnie wpływa na zdrowie serca. Transportuje cholesterol z tętnic do wątroby, gdzie jest on usuwany. LDL (lipoproteina niskiej gęstości, ang. low-density lipoprotein) przenosi cholesterol z wątroby do tkanek. Dlatego najważniejsze są właściwe proporcje między HDL a LDL oraz między HDL a trójglicerydami, czyli cholesterolem ogólnym. Jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu Harvarda, osoby z najwyższym wśród badanych stosunkiem trójglicerydów do HDL były obciążone 16-krotnie wyższym ryzykiem zawału serca niż osoby o najniższym wskaźniku. Najlepszy stosunek trójglicerydów do HDL wynosi 2 do 1 lub mniej. Ci, którzy mają więcej HDL niż 70 mg/dl, a jednocześnie właściwy poziom trójglicerydów, żyją dłużej i w lepszym zdrowiu niż inni (mężczyźni średnio o pięć, a kobiety o siedem lat dłużej niż ci z mniejszym stężeniem HDL). Wysokiego poziomu cholesterolu LDL nie można ignorować. Złogi lipidowe, odkładając się w tętnicach, zwężają je. To obciąża serce, które musi pracować intensywniej, by krew mogła krążyć po organizmie, co zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, głównej przyczyny zgonów.
Po pierwsze, dieta
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.