Moda na polską kuchnię dopiero się zaczyna. Za pięć lat nasze potrawy będą hitem – mówi Karol Okrasa, kucharz, autor programów o tematyce kulinarnej.
Pamiętasz kuchnię PRL?
Bardzo dobrze. Wychowywałem się na wsi, gdzie życie kulinarne w tamtym czasie było dosyć bogate. Mieszkałem w PGR w Pawłowicach między Grójcem a Tarczynem. W tamtych czasach wieś miała dostęp do różnych nieprzetworzonych dóbr kulinarnych, których dzisiaj poszukujemy: jajek, mięsa, warzyw. Ale wtedy, oczywiście, nikt tego nie doceniał, ludzie zabijali się o różne „miejskie” produkty, uważane wtedy za luksusowe.
Na przykład?
Więcej możesz przeczytać w 24/2014 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.