Pod koniec sierpnia Kopenhaga pokaże, że zasługuje na miano stolicy nowoczesnej kuchni nordyckiej. Copenhagen Cooking (21-30.08) to największy festiwal kulinarny na północy Europy. Najlepsi szefowie kuchni, ponad 100 rozmaitych wydarzeń, od warsztatów fermentowania borówek, przez degustacje ciast pieczonych wedle historycznych przepisów, po wspólne biesiadowanie. Tysiące ludzi, jak co roku, wezmą udział w tym swoistym święcie sztuki kulinarnej. Na inauguracyjnym obiedzie w parku wśród gości honorowych zasiądzie René Redzepi, który zaczął cały ten zgiełk. Noma, cztery razy wybrana najlepszą restauracją świata i od lat utrzymująca dwie gwiazdki Michelin, jest miejscem, gdzie zaczęła się ta – wcale nie taka cicha – rewolucja. Co proponował René Redzepi? Skupienie się na regionalnych produktach, sezonowość, oleje zamiast oliwy, podkreślenie naturalnym smakiem, przywrócenie na stół jeszcze niedawno zapomnianych smaków i zrobienie gwiazd z grasicy, buraka czy mchu... Długo by wymieniać jego zasługi dla kuchni nordyckiej.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.