Jabłka to samo zdrowie

Jabłka to samo zdrowie

Jabłka
Jabłka Źródło: Unsplash / Roman Kraft
Chlubą Polski jest jabłko. Jesteśmy największym producentem jabłek w Europie i trzecim na świecie, zaraz za Chinami i USA. Ale to nasze jabłka cieszą się sławą najsmaczniejszych, bo dzięki klimatowi ciepłych dni i chłodnych nocy, mają idealny stosunek cukru do kwasu. Dlatego kibicujemy pasjonatom dla których jabłka to nie tylko sposób na biznes.

W Zakamarku Klimczyce niedzielna sielanka. Kilkadziesiąt osób usadowionych na trawie, pod drzewami, na hamakach kosztuje lokalnych specjalności. Racuchy z jabłkami, tarty z pomidorów i rozmarynu rosnących w ogródku, ziemniaczana babka. Kozie sery od lokalnego hodowcy i świeżo wyrabiany twaróg. Wszystko ekologiczne, rodzime. Królami imprezy są jabłka, a dokładnie sok z nich, który Justyna Paluch, wraz z mamą Aliną i babcią Niną wyciskają we własnej tłoczni.

Śniadania na Trawie, bo tak nazywa się niedzielne wydarzenie, w tym sezonie podbiły serca lokalsów regionu i turystów. To jeden z wielu pomysłów Justyny Paluch i jej mamy, który nie tylko jest biznesem, ale ma służyć promocji regionu nadbużańskiego i jego smaków.

- Wspaniale jest w jednym miejscu odkryć smaki Podlasia. Kiszka ziemniaczana, pierogi ze smażonych ziemniaków, gorące drożdżówki z jabłkiem do niedawna spotykaliśmy w formie turystycznych ciekawostek. Śniadanie na Trawie to popis kuchni regionu i przykład lokalnego patriotyzmu. Tym bardziej mi bliski, bo sam pochodzę z Białegostoku i nareszcie jestem pewien, że kuchnia polskiej ściany wschodniej może bez kompleksów konkurować ze światową – tłumaczy Filip Turowski, bloger kulinarny, autor bloga Głodny Świata.

Justyna Paluch, 32 letnia psycholożka z wykształcenia, już siedem lat temu porzuciła życie w Warszawie, gdzie pracowała w firmie rekrutacyjnej, aby wrócić w rodzinne strony i pomóc babci i mamie w prowadzeniu sadu. Od pokoleń rodzina zajmowała się sadownictwem. Wszystko zaczęło się od dziadka Bogdana, który urodził się 11 listopada 1918, czyli w dniu, kiedy Polska odzyskała Niepodległość, i jako prekursor regionu postawił na rozwój gospodarstwa sadowniczego.

Więcej możesz przeczytać w 37/2018 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.