„Nasz synuś to taki pączuś”. Jak nawet „miła” ocena może źle wpłynąć na dziecko?
U najmłodszych występuje np. neofobia, czyli dzieci nie chcą jeść nowych rzeczy, nie chcą próbować albo stosują tzw. beżową dietę, czyli jedzą wszystko w kolorze beżowo-makaronowo-chlebowo-kluskowym – wyjaśniała w podcaście „Wprost Przeciwnie” Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka. Agata Ziemnicka, psycholożka i dietetyczka, która pracuje z dziećmi chorującymi m.in. anoreksję i bulimię, pytana, skąd się biorą zaburzenia odżywiania u dzieci, odpowiedziała: Najważniejsza i kluczowa rzecz, która jest też zaskakująca dla nas samych, bo nie byłyśmy tego uczone 20 lat temu w czasie studiów, że zaburzenia odżywiania są uwarunkowane genetycznie. Błażejewska-Stuhr oraz Ziemnicka są autorkami książki „Znikam” poświęconej zaburzeniom odżywiania dzieci i młodzieży.